Σάββατο 28 Απριλίου 2007

ΠΥΡΗΝΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΑΝ ΟΙ ΙΕΡΑΠΕΤΡΙΤΕΣ ΤΗ ΘΕΛΗΣΗ ΤΟΥΣ ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΠΥΡΗΝΑΔΙΚΟ ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ

Συνεπείς στο ραντεβού που έδωσαν, μετά τη συγκέντρωση της 28ης Μαρτίου, οι συμπολίτες μας, ξαναβρέθηκαν μπροστά από το πυρηνελαιουργείο του κ. Βερβελάκη, την περασμένη Κυριακή 15/04.
Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων, με τη συμμετοχή των δύο Αντιδημάρχων του Δήμου Ιεράπετρας που παραβρέθηκαν στη συγκέντρωση, των κ.κ. Ψαρουδάκη Γιάννη και Σπυριδάκη Νίκο, καθώς και αντιπροσωπείας της Οικολογικής Ομάδας Ιεράπετρας και του Πολιτιστικού Συλλόγου Μακρυλιάς, έφτασαν μέχρι την είσοδο του πυρηνελαιουργείου για να διαπιστώσουν αν υπάρχουν άλλες πυρήνες για επεξεργασία, αν το εργοστάσιο έκλεισε και αν υπάρχουν υπολείμματα που μπορούν κατά την διάρκεια του καλοκαιριού να αποτελέσουν εστία ρύπανσης του περιβάλλοντος.
Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον επιχειρηματία, ο οποίος παρευρίσκονταν στο χώρο του εργοστασίου και του εξέθεσε την άποψη ότι αν δεν λάβει την απαιτούμενη άδεια και αν δεν εφαρμόσει πλήρως όσα η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων προβλέπει, δεν θα του επιτραπεί η λειτουργία του.
Ο Αντιδήμαρχος κ. Ψαρουδάκης, τον ενημέρωσε για την κανονιστική απόφαση που ψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράπετρας και με βάση την οποία ο Δήμος έχει τη δυνατότητα να ζητήσει από τους αρμόδιους φορείς την διακοπή των παροχών νερού και ηλεκτρικού ρεύματος, αν δεν έχει λάβει άδεια λειτουργίας και αν δεν τηρεί τους προβλεπόμενους περιβαλλοντικούς όρους. Επίσης με την κανονιστική απόφαση, αν αυτή εγκριθεί από την Περιφέρεια, δίδεται η δυνατότητα και επιβολής προστίμου 1000ευρώ ανά φορτηγό που μεταφέρει πυρήνες στο εργοστάσιο αν αυτό δεν έχει πάρει τα απαραίτητα μέτρα για τη σωστή λειτουργία του.
Από την Οικολογική Ομάδα Ιεράπετρας, ο Πρόεδρός της κ. Παύλος Δασκαλάκης μας ενημέρωσε ότι: «Ήδη έχουμε κάνει καταγγελία στην Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λασιθίου, μετά την συγκέντρωση της 28ης Μαρτίου, στην οποία αναφέρονται τα πολλά προβλήματα που διαπίστωσαν οι συγκεντρωμένοι ότι δημιουργούνται από τη λειτουργία του εργοστασίου. Περιμένουμε η επιτροπή περιβάλλοντος να προβεί σε νέο έλεγχο και να επιβάλει νέο πρόστιμο αφού και τώρα που έκλεισε το εργοστάσιο και υποτίθεται ότι «καθαρίστηκε» η περιοχή ενόψει του καλοκαιριού, το πυρηνόξυλο είναι εκτεθειμένο στους αέρηδες…, το παρακείμενο ρυάκι είναι γεμάτο επικίνδυνα «ζουμιά», ενώ όλος ο δρόμος που οδηγεί στο πυρηνάδικο είναι γεμάτος πυρήνες και πυρηνόξυλο. Η Ομάδα μας τις επόμενες ημέρες θα υποβάλει μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Λασιθίου και θα ζητήσει να ελεγχθεί η υπόθεση λειτουργίας του πυρηνάδικου από όλες τις πλευρές ώστε να διαπιστωθεί πως γίνεται και λειτουργεί τρία χρόνια, χωρίς να έχει άδεια, χωρίς να του υποβάλλονται τα προβλεπόμενα πρόστιμα από τις υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και χωρίς να σφραγίζεται από τον κ. Νομάρχη του οποίου αρμοδιότητα είναι».
Η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μακρυλιάς κ. Σοφία Κονταξάκη μιλώντας στους συγκεντρωμένους τους κάλεσε να παρευρεθούν όλοι μαζί στην επόμενη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Λασιθίου και με υπόμνημα να βάλουν το θέμα και να ζητήσουν να συζητηθεί, ώστε να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα. Τέλος οι συγκεντρωμένοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις ημέρες που ξεκινά η επόμενη ελαιοκομική περίοδος.

1 σχόλιο:

smgeorge είπε...

Συγχαρητήρια για τις κινήσεις σας και ελπίζουμε να τα καταφέρετε στην προσπάθεια σας.
Παρόμοιες κινήσεις και με ότι όπλο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έχουμε κάνει και εμείς σαν σύλλογος της περιοχής μας για ένα άλλο πυρηνελαιουργείο που έχει εγκατασταθεί στην περιοχή μας και έχουμε δραστηριοποιηθεί για το κλείσιμο του. Περισσότερες πληροφορίες για εμάς και την δράση μας, θα βρείτε στο http://priansos.blogspot.com