Σάββατο 28 Απριλίου 2007

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

Η Οικολογική Ομάδα Ιεράπετρας, κατέθεσε στο Δήμο ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
Σας τις παρουσιάζουμε

Το έντυπο που βαστάμε όλοι στα χέρια μας, προϊόν συλλογικής προσπάθειας του Δήμου και των φορέων της Ιεράπετρας, μας αφορά όλους. Αφορά και τον Δήμο σαν θεσμό αλλά και όλους τους πολίτες που κατοικούν σε αυτόν εδώ τον τόπο.
Η προσπάθεια όλων μας θα πρέπει να είναι μόνο μία. Να είναι κάθε μέρα και πιο καθαρός ο Δήμος μας. Να συμφωνήσουμε, ότι πρέπει να κρατάμε πάντα καθαρή την περιοχή μας, να συμφωνήσουμε ότι θα προσπαθούμε κάθε μέρα ΜΑΖΙ για έναν ποιο καθαρό και με ασφαλείς συνθήκες υγιεινής Δήμο Ιεράπετρας.
Αυτοί εδώ οι κανόνες θεσπίστηκαν, για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε και να διατηρήσουμε ένα περιβάλλον καθαρό και υγιεινό, μέσα στο οποίο καλούμαστε εμείς και τα παιδιά μας να ζήσουμε. Θεσπίστηκαν για την προστασία του περιβάλλοντος, την ποιότητα ζωής, την δημόσια υγεία, την καθαριότητα.
Όλοι ΜΑΖΙ θα πετύχουμε τον στόχο:
Πεντακάθαρος Δήμος Ιεράπετρας όλες τις ημέρες του χρόνου.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
· Χρειάζεται περιβαλλοντική πολιτική και σωστός σχεδιασμός από πλευράς Δήμου,
· Χρειάζεται ενεργή και συνειδητή συμμετοχή και συμβολή όλων των πολιτών,
· Χρειάζεται όμως και επιβολή κυρώσεων για τους παραβάτες (φορείς και πολίτες).
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ – ΧΟΥΜΟΠΟΙΗΣΗ (ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ)
Αξίζει τον κόπο;
ΝΑΙ. Είναι μέρος της λύσης του προβλήματος των οικιακών, ορισμένων βιομηχανικών και βιοτεχνικών απορριμμάτων, καθώς και των μεγάλων ποσοτήτων (φυτικών κ.ά απορριμμάτων) που προέρχονται από την αγροτική παραγωγή.
Αρέσει σε όλο τον κόσμο. Οι λαοί έχουν ευαισθητοποιηθεί ενώ και ο Έλληνας καταναλωτής έχει δείξει τη διάθεση για συμμετοχή σε προγράμματα ανακύκλωσης.
Είναι απλός, άμεσος και καθημερινός τρόπος να αισθανόμαστε ότι βοηθάμε στην προστασία του περιβάλλοντος (ακόμα και γι’ αυτούς που δεν καταλαβαίνουν την επιστημονική ερμηνεία των περιβαλλοντικών προβλημάτων).
Είναι ποιο οικονομική λύση από την «αποστολή» των σκουπιδιών όλο και μακρύτερα για θάψιμο.
Πρέπει να κατανοήσουμε σαν Τοπική Αυτοδιοίκηση αυτή την προοπτική και να κατευθυνθούν οι ενέργειές μας για τη διαχείριση των απορριμμάτων προς αυτή τη λύση. Ο σημερινός τρόπος διαχείρισης είναι απαράδεκτος.
Πρέπει με ειδικά προγράμματα να δοθεί η πρέπουσα προτεραιότητα στην ανακύκλωση στην πηγή. Η συγκεντρωτική λύση που θα μεταφέρονται όλα τα απορρίμματα σε έναν ενιαίο χώρο για να υποστούν εκεί την διαδικασία της ανακύκλωσης είναι πολυδάπανη, ενεργοβόρα και εθίζει τους πολίτες στην ανευθυνότητα και τη σπατάλη πόρων.
Θα πρέπει να απαγορευθεί η διάθεση στους ΧΥΤΑ ανακυκλώσιμων και βιοδιασπώμενων υλικών αλλά και οργανικών ουσιών αφού βέβαια προβλέπεται να διατίθενται για ανακύκλωση.
1) Τι πρέπει να κάνουμε;
Ο Δήμος
Α) Να ξεκινήσει, άμεσα, συνεργασία του Δήμου με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης ή με την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης ή με όποιους άλλους φορείς στηρίζουν και συνεργάζονται με Δήμους για τη διαχείριση απορριμμάτων και την υλοποίηση προγραμμάτων ανακύκλωσης.
Β) Να συνεχιστεί η απόσυρση του πλαστικού των θερμοκηπίων, με στόχο την επαναλειτουργία του δικού μας εργοστασίου ανακύκλωσης.
Γ) Μέχρι το 1012 να λειτουργήσει το εργοστάσιο Χουμοποίησης (κομποστοποίησης), ώστε οι μεγάλες ποσότητες φυτικών απορριμμάτων που σήμερα οδηγούνται στον σκουπιδότοπο, να γίνουν ωφέλιμες και εκμεταλλεύσιμες.
Με τα τρία προηγούμενα βήματα αν εφαρμοστούν θα έχουμε μια θεαματική μείωση των απορριμμάτων που οδηγούνται στη χωματερή. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση της δαπάνης και του χώρου που απαιτούνται για τη λειτουργία ενός σύγχρονου ΧΥΤΑ.
Για την κοινωνία και τους πολίτες
Να πραγματοποιηθούν ενημερωτικές ημερίδες, οι οποίες θα επαναλαμβάνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, στις οποίες θα κληθούν ως ομιλητές εκπρόσωποι των παραπάνω φορέων και στις οποίες θα πρέπει να συμμετάσχουν όλοι οι εκλεγμένοι Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι, ώστε οι διοικούντες πρώτα απ’ όλα το Δήμο να γίνουν γνώστες των σύγχρονων αντιλήψεων και εξελίξεων περί διαχείρισης απορριμμάτων. Οι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι ΠΡΕΠΕΙ να είναι ΕΝΗΜΕΡΟΙ για το θέμα και να αποφασίζουν υπεύθυνα και όχι ανάλογα με το αν ανήκουν στην πλειοψηφία ή την μειοψηφία. Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων θεωρούμε ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του Δήμου μας και σαν τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται.
Ο Δήμος δίνει κίνητρα στα νοικοκυριά που θέλουν και εφαρμόζουν προγράμματα ανακύκλωσης φυτικών και οργανικών υλικών στο σπίτι. Τα κίνητρα αυτά μπορεί να είναι είτε επιδότηση αγοράς του ειδικού κάδου, είτε μείωσης των δημοτικών τελών.
Ο Δήμος δίνει κίνητρα στους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων στο να πηγαίνουν τα φυτικά απόβλητα των καλλιεργειών τους στο εργοστάσιο χουμοποίησης όταν αυτό λειτουργήσει. Τα κίνητρα μπορεί να είναι μείωση των τελών καθαριότητος ή δωρεάν ποσότητα χούμου από τον παραγόμενο από το εργοστάσιο.
2) Για να ανταποκριθούν οι πολίτες υπεύθυνα και ουσιαστικά θα πρέπει:
- Να γίνει έντονη ενημερωτική εκστρατεία για ευαισθητοποίηση, ενεργοποίηση και συνεργασία του πληθυσμού με: έξυπνες διαφημιστικές καμπάνιες, εύληπτα σλόγκαν, ενημερωτικά φυλλάδια που θα μοιραστούν σε κάθε σπίτι, αυτοκόλλητα και μπλουζάκια σε μαθητές, επικοινωνιακή καμπάνια με αφίσες, καταχωρήσεις στον τοπικό τύπο, μετάδοση ραδιοφωνικών μηνυμάτων.
- Ενημέρωση σχολικών μονάδων και προτροπή να εκπονήσουν προγράμματα που αφορούν τη διαχείριση, μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκληση απορριμμάτων. Εκστρατείες τοπικές και συμμετοχή σε εθνικές (προγράμματα Φύση χωρίς Σκουπίδια της ΕΕΠΦ κλπ), καθώς και συμμετοχή του δήμου σε Παγκόσμιες και Ευρωπαϊκές καμπάνιες (π.χ Καθαρίστε την Μεσόγειο) ώστε να ευαισθητοποιούνται οι πολίτες και οι φορείς στα εν λόγω προγράμματα.
- Σημαντικό ρόλο στον τομέα αυτό μπορεί να παίξει η λειτουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ιεράπετρας, που για το λόγο αυτό ο δήμος θα πρέπει να συνεργαστεί στενά μαζί του και να ενισχύσει και στηρίξει τις προσπάθειες και τα προγράμματά του.
- Να τοποθετηθούν στα σχολεία, σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες κλπ κάδοι για χαρτί και για μικρές μπαταρίες (πρόγραμμα ΑΦΗΣ) με ενημερωτικές αφίσες και φυλλάδια.
- Να υπάρξει αριθμός τηλεφώνου αν είναι δυνατόν 4ψήφιος ώστε ο κάθε πολίτης εύκολα και γρήγορα να ενημερώνεται για τα προγράμματα ανακύκλησης που λειτουργούν, είτε αυτά εκπορεύονται από τον Δήμο είτε από ιδιώτες, καθώς και των δρομολογίων των ειδικών φορτηγών για μεταφορά ογκωδών αντικειμένων, για το που μπορούν να δώσουν υλικά επικίνδυνα για το περιβάλλον και που απαγορεύονται να εναποτεθούν στο σκουπιδότοπο κλπ.
- να γίνει ειδική καμπάνια για τις πλαστικές σακούλες. Σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις, τον εμπορικό σύλλογο, τα σχολεία και όλους τους φορείς να υιοθετηθούν μέτρα μείωσης των πλαστικών σακουλών και να αντικατασταθούν αυτές από χάρτινες. Οι πολίτες να μάθουν να κάνουν τα ψώνια τους χρησιμοποιώντας δίχτυ ή έστω σαν πρώτο βήμα μέχρι και την κατάργηση αυτών, σακούλες πλαστικές πολλαπλών χρήσεων.
- Η καλύτερη λύση που είναι και η ΠΡΩΤΗ ΛΥΣΗ είναι η ποσοτική μείωση και ξαναχρησιμοποίηση. Να μπει στόχος μέσα στην επόμενη 5ετία να περάσει το σύστημα που ισχύει και σε πολλές χώρες του εξωτερικού, να χρεώνονται, δηλαδή, τα δημοτικά τέλη ανάλογα με την παραγόμενη ποσότητα απορριμμάτων ώστε με την διαδικασία αυτή να ενεργοποιηθούν οι πολίτες ακόμη περισσότερο στη πολιτική της μείωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: